5 Aziatische toko’s in Utrecht en omgeving

Als Foodie die regelmatig in de keuken staat en graag Indisch kookt en bakt, is het heel gewoon om minstens 1x per week bij de Aziatische toko boodschappen te doen.

Aangezien ik geen vaste toko bezoek, maar graag mijn boodschappen bij verschillende toko’s doe, leek het Bianca van Proef het Verre Oosten een goed idee om eens 5 Aziatische toko’s in Utrecht en omgeving op een rijtje te zetten. Tips vanuit mijn kant, denk aan prijzen ‘wie heeft de goedkoopste tahu’ en mijn beleving zijn hierbij uiteraard vanzelfsprekend.

Let’s do this!

Dit lijstje van 5 Indische toko’s is niet bedoeld als countdown, waarbij we tellen naar nr 1, de beste. Ik begin hierbij bij de toko waar ik jarenlang een bijbaan heb gehad en die mij dierbaar is:

1. Toko Kolintang

Behalve Oosterse ingrediënten en producten, staat de toko ook bekend om zijn klein en gezellig eethuisje. Frans, de eigenaar, staat dagelijks in de keuken om het heerlijke menu voor te bereiden dat geserveerd wordt door zijn vriendelijke vriendin Lusi uit Sumatra.

Zo af en toe schuiven wij bij hem in de toko aan, als ik geen zin heb om thuis te koken. Zoals ik van hem gewend ben, vraagt hij altijd wat ik wil eten, dit maakt hij ‘ongecensureerd’ en vers voor mij.

Maar doordat ik toentertijd elke woensdag een bakje met Indisch eten mee naar huis kreeg, ben ik wel vertrouwd geraakt met zijn gerechten uit de vitrine, waarbij zijn vleesgerechten er echt boven uitspringen!

Doordat het om een klein pand gaat en er geen filialen zijn, is er nauwelijks opslagruimte ;  vooraf groot en veel inkopen doen wordt hierdoor zeer moeilijk. Kortom, er kan hierdoor jammer genoeg niet gestunt worden met de verkoopprijzen en dàt merk je!

Toko KOLINTANG
Hondsrug  6
3524 BP UTRECHT

                                                 

2. Toko Tjiau Jiang

De medewerkers en eigenaar van deze toko zetten zich neer als een Aziatisch supermarkt waar je als klant terecht kunt voor kruiden, sambals, ingrediënten, verse groentes en keukengerei. Met dit aanbod streven ze ernaar alle Aziatische smaken toegankelijk te maken voor iedereen.

Zelf kom ik er graag, hun presentatie van Chinese noedels, kroepoek en allerlei soorten vleesballetjes en wonton intrigeren mij. Hun prijzen zijn te vergelijken met andere toko’s waar ik kom, geen grote prijsverschillen.

Ondanks dat zij een paar grote vitrines in de zaak hebben staan met een mega aanbod aan vis-en vleesballetjes en dimsum, bieden zij geen mogelijkheid om maaltijden te kopen. Kortom, geen afhaalmaaltijden in hun vriezers en vitrines.

Toko TJIAU JIANG
Croeselaan 199-203
3521 BM  UTRECHT

                                                    

3. Tai Pan Food & Nonfood

‘Tai-Pan is gespecialiseerd in Oosterse en Surinaamse levensmiddelen en non-food producten. Parkeren is gratis en de winkel mag door zowel particulieren als bedrijven bezocht worden’, aldus hun intro op Facebook.

Een grote hal met een uitgebreid assortiment van bami, kroepoek, sauzen enz. Ik bezoek deze groothandel maandelijks, vooral om hun collectie disposables producten. Zeker toen ik nog maandelijks afhaalmaaltijden aanbood, waren deze producten voor mij erg aantrekkelijk. Betaalbaar en betrouwbaar, altijd fijn om terug te kunnen vallen op deze toko!

Ook koop ik hier graag mijn bak-ingrediënten, het lijkt of zij hierin meer uitblinken dan hun ‘collega – toko’s : voedselkleurstoffen van het bekende merk ‘Koepoe Koepoe’, emulgators zoals SP enTBM om cakes luchtiger te maken en vele smaakaroma’s.

En als klap op de vuurpijl worden er Indische snacks en koekjes verkocht, koel gehouden en vertoond in een vitrinekast naast de kassa. Variërend van risolles tot kue lapis, van loempia tot sponscake, erg verleidelijk allemaal.

Zelf kan ik het niet laten om er kue lapis te kopen, elke keer als ik er kom. Lekker vers, zoet en zacht, mjamm!

TAI PAN FOOD & NON FOOD

Laagraven 2B (net buiten Utrecht, tegen de grens van Nieuwegein)
3439LG NIEUWEGEIN

                                                       

4. Toko de Waag

Bij deze toko is het duidelijk dat de eigenaar van Surinaamse afkomst is en zijn stempel drukt op het winkelaanbod. Lange winkelpaden met blikjes makreel, allerlei soorten potjes met mixen om er heerlijk rotivulling mee te maken, exotische verse groenten en als snack natuurlijk pakjes barra’s om zelf op te warmen. En overal de Surinaamse vlag en  kleuren op de pakjes en zakjes..

Ondanks dat de Surinaamse keuken bij mij op nr 2. staat, wordt deze toko door mij het minst bezocht, Te ver weg, best prijzig en best irritant toen de winkelbediende, een 16-18jarige jongeman, niet eens wist wat tahu was, laat staan dat hij wist waar het lag. Ook de benaming ‘tofu’ was hem onbekend en mijn ongeduld groeide….

De toko heeft, helaas, geen maaltijden die je kunt afhalen.

Als liefhebber van de Surinaamse keuken had ik zeker weten wat meegenomen toen ik er was… Ik hield het bij een zak bara’s en wat kroepoek.

TOKO DE WAAG
Prins Bernardplein 54
3555 AL UTRECHT

                                               

5 Amazing Oriental

Amazing Oriental is dé grootste Aziatische supermarktketen in Nederland. In hun vestigingen vind je als beginnende of ervaren kok alle boodschappen die je nodig hebt om oosterse en Aziatische gerechten te bereiden. Je vindt bij hen een uitgebreid aanbod aan levensmiddelen, verse groenten, zakken met rijst, dozen met eieren en vele vriezers met ingevroren kruiden, loempiavellen en bao buns. In Utrecht hebben ze zelf 2 locaties, waarvan 1 in winkelcentrum Hoog Catharijne.

Dé toko waar ik, dankzij de perfecte locatie midden in de stad, vaste en trouwe klant ben. Inderdaad vind ik hier alles, zelfs tot snackzakjes toe!

Ook niet al te duur, want zij kunnen nog stunten met prijzen aangezien zij groot kunnen inkopen en palletvoordelen kunnen afdwingen. En dat komt de klant alleen maar ten goede, toch? Enne, voor zover ik weet is hier de tahu het goedkoopst en wel 1,49 p.st. Elke week gaan er twee mee in het boodschappenmandje, vaste prik!

Oriental heeft een apart hoekje in de zaak, waar je Aziatische maaltijden, menu’s en snacks kunt nuttigen en afhalen. Een drukte van belang: gezinnen, studenten, stelletjes en dat de hele dag door. Duidelijk in trek èn smakelijk!

Ook worden er belegde broodjes met charsiu vulling en babi ketjap verkocht; deze zijn heel populair, mijn man en dochter willen deze nog wel eens meenemen als ze er zijn… 

AMAZING ORIENTAL Hoog Catharijne
Gildenkwartier 175B
3511 DG UTRECHT

Amazing Oriental Utrecht
Amsterdamsestraatweg 297
3551 CG Utrecht

Dit blog is geschreven door Cynthia van Stenus, van Cynthiasindofood.