De Indofoodtour

Op uitnodiging van Helena Smit, mocht Gast Foodblogger Clourinda, namens Proef het Verre Oosten een dagje mee met IndoFoodTours. Hieronder lees je haar ervaring.

De weduwe van Nederlands Indië

Eindelijk was het dan zover, Cloudje ging mee op zaterdag 9 maart met de Indofoodtour op de fiets, door de mooie stad Den Haag, ook wel de Weduwe van Nederlands-Indië genoemd. In de jaren 50 zijn er noodgedwongen ruim 100.000 Indische Nederlanders naar Nederland gerepatrieerd waarvan een groot deel in Den Haag terecht is gekomen. Hierdoor heeft Den Haag deze bijnaam gekregen.

Op de fiets

Al vroeg ging mijn wekker en ik vertrok op tijd vanuit Braboland naar Den Haag, bepakt met rugzak, flesje water en een rantang. Deze keer geen Jam karet, maar op tijd!

Na een ov-fiets te hebben gehuurd, verzamelden de deelnemers zich bij de entree van de fietsenstalling bij het station waar Helena op ons al zat te wachten.

We begonnen met een kort voorstelrondje, kregen wat lekkers voor onderweg en tja, ik ga niet alles verraden, want je moet deze tour echt gewoon zelf doen.

Een beetje onhandig en wiebelend stapte ik op de fiets. Het was nl. 20 jaar geleden dat ik op een fiets had gezeten en nu fietste deze Heldin op sokken, door de stad! Helena voorop, rekening houdend met de langzaamste van het stel, MOI, op naar de eerste stop.

Restaurant Praboemoelih

Eigenaar en chef Zainal Abidin stond al op ons te wachten. We werden hartelijk ontvangen met heel bijzondere voor mij onbekende Zuid-Sumatraanse gerechten. Wat een feest!

Tijdens het proeven van de Tjulimpingan, een bijzondere en vooral heerlijke soep met pempek, vertelde Helena ronduit over de herkomst van bepaalde gerechten, maar ook gebruiken en geschiedenis van in dit geval het eiland Sumatra. Ik luisterde aandachtig en was net als mijn groepsgenoten erg enthousiast.

Eten verbindt en kent geen grenzen

Er werden onderling verhalen uitgewisseld, de eigen geschiedenis, de overeenkomsten en ook de verschillen. Waar de ene banden had met het voormalig Nederlands-Indië, de ander een ouder die pas in 1980 vanuit Indonesië hier heen was gekomen en weer een ander totaal geen historie met Indonesië had. We zaten aan tafel met alle leeftijden en het was erg fijn! Zo zie je maar, eten verbindt en de liefde voor eten kent geen grenzen.

Een aantal zaken hebben de IndoFoodTours deelnemers allemaal gemeen: “Dol op IndoFood, meer willen weten over Indonesisch en Indisch eten in Den Haag, de Indonesische en Indische cultuur… EN vooral OPeten.”

Nog even terugkomend op de Tjulimpingan. Praboemoelih is het enige restaurant in Nederland dat deze Zuid-Sumatraanse lekkernij verkoopt. Jullie begrijpen dat ik zeker nog een keer hier ga eten, van de menukaart werd ik helemaal vrolijk!

De volgende pitstop

De Indofoodtour op de fiets ging na deze eerste stop verder. Ongeveer 20 min fietsen naar, de Indische Toko Julia’s, inmiddels voor veel Hagenezen, zowel Indo als Nederlands een begrip.

Je ziet hier oudere en jongere Indische mensen graag komen, Michael en Marc laten de mensen zich meteen thuis voelen.

Ook hier veel lekkers mogen proeven en kopen, die meegebrachte rugzak moest gevuld worden. En zo werden de thuisblijvers ook verwend.

Authentieke Indonesische gerechten

Twee prachtige restaurants met ieder een eigen karakter volgden nog, met weer een klein fietstochtje ertussen.

Zowel aan de andere kant van de stad en dichterbij het centrum. Beiden met delicieuze authentieke Indonesische gerechten, welke dat zijn, dat ga ik niet verklappen…

Oh en ik heb voor het eerst in mijn leven Ayam Kremes op oelala wat is dat zalig. Een nieuwe Guilty Pleasure!

Over de IndoFoodTours

In totaal ben je zeker 6 uur onder de pannen. Het is leerzaam, gezellig en ENAK (lekker). Er zijn maar liefst 4 verschillende Foodtours, waarvan 2 op de fiets.

Ben je vegetarisch? Ook voor jou is er een IndoFoodTour en wel 1 met alleen vegetarische gerechten en heerlijkheden. Het is echt voor alle leeftijden toegankelijk. Jong en oud!

Mocht je wat slechter ter been zijn, rolstoel of rollatorafhankelijk, kies dan voor de wandeltour. Er wordt rekening met jouw tempo gehouden. Pelan Pelan, rustig aan is geen probleem.

En heb je na 1 dag IndoFoodtours bijvoorbeeld zin om deze cadeau te geven en wil je graag weer mee. Geef aan welke je al eerder gedaan hebt, dan kun je een andere doen.

Conclusie

Deze tante met Indoroots heeft genoten.

Links, Gast Foodblogger Clourinda, rechts Tourguide Helena Smit

Uit eten gaan bij Indo restaurants/eethuisjes doe ik niet zo vaak. Omdat ik zelf met regelmaat in de keuken sta en Indofood kook, waardoor ik blijkbaar soms onterecht te kritisch ben. Tijdens de IndoFoodTour heb ik geleerd, dat er veel goede en lekkere Indonesische en Indische eetgelegenheden zijn, zeker in Den Haag en dat die me positief verrast hebben.

Verwen jezelf en/of een ander met een IndoFoodTour en waan je net als ik een klein beetje in het magnifieke Indonesië in de grootse stad Den Haag.

Dit blog is geschreven door Gast Foodblogger Clourinda, van Cloufoodforyou.

Wil je mee met de IndoFoodTours?

Wil je ook een keer mee met de IndoFoodTours? Je kunt aansluiten bij een geplande tour, of een Privé tour boeken. Meld je aan en geef aan dat je via Proef het Verre Oosten komt. Je krijgt dan 10% korting op een Aziatische kookworkshop van Proef het Verre Oosten.