Bewegingskunst Chi Kung / Qi gong

In mijn introductie als Gast Foodblogger voor Proef het verre Oosten werd beschreven dat ik CHI KUNG beoefen… Ik ga hierbij proberen uit te leggen wat dit nou voor sport is.

Mijn zoektocht naar een sport die bij me past.


Chi Kung is een vrij onbekende naam, ook voor mij in het begin van mijn zoektocht naar een rustige bewegings-sport. Ik wilde ontspannend met mijn lijf bezig zijn en mij hierover zekerder voelen.
En dan bedoel ik hierbij zeker niet het ‘gewicht plaatje’, maar meer ‘wat kan ik allemaal met mijn lichaam?’ En ‘hoe kan ik bepaalde lichaamsvaardigheden versterken en beïnvloeden’, aangezien mijn evenwicht en balans mij bij tijd en wijle in de steek lieten.

Ik ging natuurlijk voor Tai Chi. Dit kende ik tenminste en was altijd gebiologeerd door die prachtige, soepele bewegingen. Opperste concentratie en body en mind duidelijk op elkaar afgestemd. Hier zocht ik naar!

Toen ik mij wilde opgeven voor Tai Chi, werd al snel duidelijk dat je hier niet direct op kon instromen bij deze leraar. Er werd eerst begonnen met CHI KUNG.

Werken met je levensenergie

Chi kung, wordt ook wel als Qi Gong geschreven en is een verzamelnaam voor vele stijlen en leermethoden, gericht op het verbeteren van je gezondheid, energie en innerlijke rust. Chi kan vertaald worden als ‘levensenergie’ en Kung is vaardigheid of ervaring, verkregen door oefening.

Het beoefenen van Chi Kung en Tai Chi zijn effectieve manieren om goed te kunnen blijven functioneren in de stressvolle hectiek van alledag en om gezond oud te worden. Nou, dat willen we toch allemaal!

Het zijn dus langzame bewegingen in een soort meditatieve staat die je maakt op het ritme van je ademhaling. Deze stille lichaamshoudingen en eenvoudige bewegingen spraken mij gelijk aan; ook de bewustwording van je ademhaling vond ik goed bij mij passen, evenals het beoefenen van de sport buiten in het park bij goede weersvoorspellingen.

De bewegingsoefeningen en houdingen zorgen ervoor dat je energiebanen ruimte krijgen om te stromen en je interne organen worden gemasseerd.

Bekijk hieronder een voorbeeld van Chi Kung voor beginners.

    

Wil je deze bewegingskunst sport ook eens proberen?

Een inschrijving was zó gebeurd en nu volg ik wekelijks Chi Kung lessen hier in mijn woonplaats bij:
Tai Chi Centrum Oost
Sweelinckstraat 31
3581 RT Utrecht

Echt momenten om naar uit te kijken.

Lijkt de bewegingskunst sport Chi Kung ook iets voor jou maar is Utrecht niet direct in jouw buurt?

  • Ga naar Google en zoek op Chi Kung studio, gevolgd door je woonplaats
  • Lees de informatie goed door en maak een keuze, gebaseerd op wat je zoekt en  jou aanspreekt.

    SUCCES!

Dit blog is geschreven door Cynthia van Stenus, van Cynthiasindofood.