Heroes made in Asia event

Het weekend van 24 en 25 februari was het event Heroes Made in Asia (HMIA) in Gorinchem. Met 208 verschillende stands, kon je je hier letterlijk volledig onderdompelen in de Aziatische (pop)cultuur. De evenementhal van Gorinchem was volledig omgetoverd met Cosplay, Manga, Anime, Games, K-pop, workshops en Aziatisch Streetfood. Lees wat je hebt gemist op Proef het Verre Oosten.

Cosplay, wat is dat eigenlijk?


Nee, dit kun je niet eten. Cosplay is een vorm van performance art waarbij deelnemers verkleed gaan in kostuums en met accessoires een bepaald personage uitbeelden. Een soort Aziatisch carnaval dus. De personages gaan helemaal op in een rollenspel waarbij een podium niet nodig is. Op HMIA wordt je letterlijk tegen het lijf gelopen door uiteenlopende Cosplay personages. En als je niet van zo van Cosplay bent, maar het wel leuk vind om mensen te kijken, kijk je je ogen uit. Hoe gekker, hoe beter en alles kan alles mag is wel zo’n beetje hoe wij het zouden beschrijven. Zo zagen we een man in legerpak met kattenoortjes en een staart, maar ook wat meer mainstream Marios rondlopen. Als je meer thuis bent dan wij in de hele Cosplay scene, kun je er ook bekende Cosplayers spotten zoals Lenedoes en Mirra en met hen op de foto.

K-pop cultuur


Er werd flink gedanst op K-Pop nummers. Je kon met dansworkshops meedoen en verschillende optredens zien. K-pop is overigens eclectische popmuziek waarbij er verschillende muziekstijlen in 1 nummer gecombineerd worden.

Wat viel er verder te beleven?


Je kon verschillende workshops of masterclasses volgen zoals Anime Heroines drawing, of Teach me how to draw a Manga, Cosplay make up -demo’s,  een Japanse Thee ceremonie ervaren, Koreaanse Kimbap leren maken, of een Japanse workshop de helende kunstvorm Kintsugi. Ook kon je een vechtsport workshop volgen, gamen en heel veel shoppen. Kawaii en Pokemon producten waren ook goed vertegenwoordigd.

Asian Streetfood

Er is ook een foodtheater. Hier kun je demonstraties zien over Ramen, Takoyaki, Sushi en Visballetjes. Op de Food Market waren verschillende kraampjes te vinden met Asian Streetfood.

Wil je Heroes Made In Asia ook bezoeken?

Dat kan! De volgende editie van Heroes Made in Asia staat gepland op 15 en 16 maart 2025. Dit keer niet in Gorinchem, maar in de Jaarbeurs in Utrecht.

Dit blog is geschreven door Bianca Breukink van het bezoek en beeldmateriaal van Vianne Haalboom.