Restaurant recensie Le:en in Utrecht

Asian fusion gerechten om te delen

Le:en bestaat sinds 2011 en zit in een industrieel pand. Bij aankomst vallen gelijk wat zaken op. De tent hangt vol met interne vacatures en het personeel is allemaal piepjong niemand oogt Aziatisch. Als je met de auto komt, parkeer dan in een parkeergarage tenzij je een godsvermogen kwijt kan, dan kun je een plek zoeken in de nabij gelegen straten.

De ambiance

Het is een vrij groot pand met verschillende ruimtes. Een holle ruimte waarbij geluiden vrij hard klinken. Op de muren vind je toffe beschilderingen. Je kunt er een tafel naar keuze reserveren.

Het menu


Het menu riep bij mij veel vraagtekens op. Zo stonden er op het menu staan 2 ingrediënten die ik niet van naam kende. De Kalamansi en Misuna. De serveerster wist ons niet te vertellen wat het was. Het was haar eerste dag, dus kan het haar niet kwalijk nemen. Ze heeft het nagevraagd aan haar collega’s, maar helaas wist niemand het te vertellen en kreeg ze als reactie terug dat het te druk was om de chef te vragen. Mocht je er nieuwsgierig naar zijn, Kalamansi is een Japanse citrusvrucht en Misuna een Japanse slasoort ook wel Japanese mustard genoemd.

Daarnaast stond er een aantal keer het ingrediënt kokosklapper op de kaart. Klapper betekent kokosnoot. Dus eigenlijk staat er kokoskokosnoot. Nogal dubbelop dus. Kokosklapper wordt ook wel gebruikt als naam voor een gebakje waar geraspte kokos in zit. Het aanbod aan vegetarische of vegan gerechten is groot.

We gingen voor de Sushi Tom Kha Kai met spinkhaan, atjar, Chinese kool, rettich, chili, koriander en kokos sushirijst zorgde voor wat kortsluiting in mijn hoofd. Tom Kha Kai is een Thaise kokos kippensoep en dat i.cm. met sushi, sprinkhaan en Indonesische atjar (zoet zure groente) zorgde voor de kortsluiting. Die moest dus besteld worden.

Ook bestelden we de Gamba curry met spinazie, paksoi, nori, kokosmelk en sereh. De Fried Chicken in saus van Gochujang, sesamzaad, sesamolie en bosui. En de Indian veggie curry met kikkererwten, peultjes, curryleaves kokosklapper en yoghurt.

Maar hoe smaakte het?

De Sushi met sprinkhaan werd niet geserveerd in een Tom Kha Kai bouillon. Tom betekent soep in het Thais en die was nergens te vinden. Men had wel de smaak van de Tom Kha Kai bouillon verwerkt in de saus op de sushi. De rijst was niet in kokos gekookt. De atjar en Chinese kool was onvindbaar. Wel lag er een stukje ingelegde rettich op de sushi. Op de kaart hebben ze dit Atjar, Chinese kool en rettich genoemd. De combinatie smaakte wel lekker. De crunch van de sprinkhaan met de romige Tom Kha Kai saus en het zoet zuurtje van de rettich. De bonk rijst was iets te groot en te compact geplet helaas.

De gamba curry was geen curry maar de Thaise kokos soep. Hier was dus de Tom Kha Kai gebleven. Er was een berg koriander met takken en al in gegooid en wat zeewier. De smaak was prima, maar hieruit bleek wel dat de bedenker van het menu echt geen kennis heeft van de Aziatische gerechten en betekenis ervan. Maar goed, ik kreeg ook de indruk dat de Nederlandse ingrediënten ook niet helemaal bekend waren. Zo kwam de Indian veggie curry niet met peultjes, maar met een hele lading doperwten. Nu zijn doperwten wel peulvruchten, maar peultjes zijn toch heel wat anders. Het smaakte te eentonig en de erwten overheersten teveel om het lekker te noemen. De gebakken kip was gelukkig wel lekker.

Conclusie

Ik was enigszins teleurgesteld en had er meer van verwacht. Ik hou van Asian fusion gerechten en vind het leuk dat de chefs met verschillende Aziatische smaken, ingrediënten en keukens experimenteren. Het gebrek aan kennis over de ingrediënten en gerechten en het op een manier presenteren op de kaart alsof je er verstand van hebt, wekt bij mij een allergie op. Het smaken van de gerechten waren over het algemeen wel lekker, maar niets om voor terug te komen. Gelukkig had ik gezellig gezelschap.

Minpunten:

  • Vriendelijk, maar onervaren en jong personeel.
  • Gebrek aan kennis van de Aziatische keukens, ingrediënten en gerechten.
  • Geen showstoppers geproefd om voor terug te komen.

Pluspunten:

  • Uitgebreide kaart met creativiteit in smaakcombinaties. Die soms wel werken en soms niet.
  • Lekkere en uitgebreid cocktails en drankjes assortiment. Wel aan de dure kant.

Rating:
Bediening: 5
Eten: 6,5
Prijs kwaliteit: 6,5
Ambiance: 6,5 – 7

Er zijn natuurlijk nog veel meer Asian Fusion restaurants te vinden. Hou daarom ons platform in de gaten voor de beste tips en hotspots.

Wil je het restaurant Le:en bezoeken?

Le:en
Heuveloord 140
3523 CK Utrecht

Dit blog is geschreven door Bianca Breukink – eigenaar van Proef het Verre Oosten