Een gastrobar waar moderne Vietnamese Streetfood gerechten worden geserveerd
Hierbij neem ik jullie mee naar de Vietnamese Gastrobar Ninh Binh. Je vindt het in het midden van het land in de Provincie Utrecht, in de stad Amersfoort, op een gezellig, levendig plein (het Hof) met verschillende bars en restaurants.
De ambiance
De Gastrobar is te voet bereikbaar. Je kunt dus niet voor de deur parkeren, maar er zijn verschillende parkeergarages op loopafstand. Neem plaats aan de bar, aan hoge of lage tafels of in een van de loungestoel. En gluur even in de half open keuken, where the magic happens.
Waar komt de Ninh Binh vandaan?
Ninh Binh is een stad in Vietnam, waarbij je tussen de prachtige kalkstenen rotsformaties, meren, rivieren, (rijst)velden en grotten vind. Oprichtster Phuong Tran is in het prachtige Ninh Binh opgegroeid.
Phuongs ouders hadden een koffieplantage in het Noorden. Tijdens de oorlog is Phuong voor de communisten gevlucht en uiteindelijk naar Nederland gekomen. Ze heeft de naam van haar geboortestreek meegenomen en aan haar restaurants gegeven.
Shared Dining concept
Ninh Binh heeft een uitgebreide Cocktail en Mocktail kaart met verrassend aanbod. De dinerkaart is ook uitgebreid en opgedeeld in een deel dat bestaat uit Vuongs traditionele klassiekers en een deel met meer moderne gerechten en smaken uit het hedendaagse Vietnam. Chefkok Thien staat in Amersfoort aan het roer en zorgt dat de moderne gerechten op de kaart met regelmaat worden vernieuwd.
Wij begonnen met 2 van Phuong’s klassiekers, allereerst de Bo La Lot. Dit is fijngehakt rundvlees met kruiden, gerold in betelblad en geregen aan een spiesje. Dit spiesje wordt vervolgens gegrild. Het werd gepresenteerd in een zalige vissaus vinaigrette. Betelblad, ook wel wilde peperblad genoemd, staat bekend om haar medicinale werking en kruidige smaak. Ik maak dit zelf ook wel eens, maar eerlijk is eerlijk, deze versie was subliem!
Ook aten wij de Banh Khot. Dit zijn Vietnamese poffertjes van vergelijkbaar beslag als de Banh Xeo. Je eet het met slablad, verse kruiden en natuurlijk de beroemde vissaus dip. Van Chefkok Thien’s gedeelte van de kaart, kozen wij de Ca Bop. Oftewel tongscharfilet met rijst en Canh Cua (krab) saus met seizoensgroenten. Heel smakelijk! De porties zijn klein, maar ruim voldoende om met 2 personen van te eten.
Vietnamees Streetfood
Helaas hadden we niet veel ruimte meer over, dus moesten wij echt bewuste keuzes maken om nog meer te kunnen proeven. Het werd natuurlijk de Banh Xeo. 1 van mijn favoriete Vietnamese Streetfood snacks, die wij hier ook regelmatig maken. Dit is een Vietnamese knapperige crêpe, gevuld met groenten, verse kruiden en proteïne en geserveerd met een vissausdip. Het smaakte weer goed.
Een derde vestiging op komst
Ondertussen vertelde mede eigenaar Rick Koene ons over het ontstaan van Ninh Binh, de uitdagingen tijdens corona en de ambities voor de nabije toekomst. Samen met eigenaresse Phuong Tran runt hij inmiddels 2 vestigingen van Ninh Binh. De Ninh Binh locatie in Amersfoort is de tweede vestiging. De eerste vestiging was vlak voor corona in Hilversum geopend. Hier komt merkbaar ander publiek dan in Amersfoort en worden uitsluitend Phuong’s klassiekers geserveerd. Verder hebben ze de ambitie om in de toekomst een derde vestiging te openen. Helaas niet in de buurt van Doetinchem. Het moet binnen berijdbare afstand blijven. Ze maken nl. veel producten vers die ze naar de andere vestiging brengen. Zoals de rijstnoedels, de Ga Com Dep (bitterballen van kipgehakt) en de vers gemaakte mochi.
Verse Mochi
De verse Mochi wilden wij natuurlijk wel proeven. Mochi zijn gekookte of gestoomde, gevulde kleefrijstballetjes. De bite is sticky en de smaak is subtiel, waardoor je extra smaak in de vulling kunt meegeven. Vietnamese Mochi heeft een kokos met pinda vulling en wij kregen hier wart sesam ijs bij. Je proeft gelijk aan de textuur en de bite dat de Mochi vers gemaakt en van perfecte kwaliteit is en het sesam ijs was in balans en een hele goede aanvulling.
Helaas zaten we toen echt goed vol. Ik had graag meer willen proeven zoals de handgemaakte bitterballen, de entrecote met pruimen, waterkers en citroengras-chiliboterjus en natuurlijk de Pho. Goede reden dus om nog eens terug te gaan.
En ik raad jullie een bezoek aan dit restaurant dan ook van harte aan. Als je niet bekend bent met de Vietnamese keuken, kan dit restaurant jou een perfecte kennismaking bieden met traditionele klassiekers en moderne gerechten. Mocht je bang zijn dat het eten pittig is, dan kan ik je geruststellen. De Vietnamese keuken is totaal niet pittig. Hele toegankelijke smaken, veel gebruik van verse producten en ook nog eens gezond.
Minpunten:
- Het enige dat ik kan bedenken is, dat het jammer is dat het restaurant niet dichter bij mijn woonplaats is.
Echte pluspunten:
- Gastvrije ontvangst
- Kwalitatief goed en gezond eten
- Veel producten worden vers gemaakt
- Traditionele Vietnamese klassiekers en moderne Vietnamese gerechten
- Goede prijs kwaliteit verhouding
Rating:
Bediening: 9
Eten: 9
Prijs kwaliteit: 9
Ambiance: 8
Wil je het restaurant Ninh Binh ook eens bezoeken?
Dit restaurant is te vinden op Hof 23
Krommestraat 13, 3811CK in Amersfoort
Dit blog is geschreven door Bianca Breukink Smolders – eigenaar van Proef het Verre Oosten