12 Indonesische restaurant hotspots

Met lokale streekgerechten.

Ik (Bianca Breukink) vroeg namens Proef het Verre Oosten aan onze Gast Foodblogger Helena Smit, een echte Indonesische keuken kenner, om voor ons over haar top 12 aan Indonesische restaurant / eethuisjes hotspots te schrijven. Je leest het hieronder.

Naast veel Indische restaurants, die vaak de focus hebben op rijsttafels en/of gerechten die zijn aangepast aan de Westerse smaak, zijn er ook steeds meer Indonesische restaurants in Nederland te vinden. Het zijn vaak de lokale gerechten van de streek waar de chef of eigenaar vandaan komt die de boventoon voeren. Enkele van deze restaurants hebben zelfs gerechten op de kaart die je niet snel op andere (Indonesische) menukaarten in Nederland zult terugvinden. We zetten de 12 Indonesische hotspots van dit moment – in willekeurige volgorde – voor je op een rij.

Restaurant Waber

Foto gemaakt door Clourinda

Dit Indonesische restaurant van Topchef Titi Waber biedt modern Indonesische keuken in 3 menu’s aan: daging, ikan en sayur. Gast Foodblogger Clourinda schreef er een uitgebreid artikel over.

Restaurant Waber, Nieuwe Markt 10, 8011 PE Zwolle

Aries Noodles

Wat is nou lekkerder dan een goede grote kom bakmi? En dan ben je bij Aries Noodles aan het goede adres. Chef Aries maakt zijn noodles zelf en hij kan je – terwijl  je zelf je eigen noodles naar binnen slurpt – van alles over vertellen. Hier vind je ook bakmi met babi (varkensvlees) en die vind je op maar weinig plekken in Nederland.

Aries Noodles, Kon. Wilhelminaplein 58, 1062 KS Amsterdam

Toko Pak Camat

Opzoek naar de lekkerste iga bakar (gegrilde Indonesische spareribs)? Zoek niet verder. Het restaurant van pak Budi en bu Eni is te vinden in het centrum van Voorschoten. Ook voor andere Javaanse specialiteiten als Rawon (soep gemaakt met de zwart gefermenteerde kluwaknoot), Soto Ayam of een heuse ‘Sate overload’ kun je hier terecht. Let op: vooraf reserveren als je er wilt dineren, anders is er mogelijk geen plaats meer.

Toko Pak Camat, Schoolstraat 97, 2251 BG Voorschoten

Toko Kalimantan

Foto gemaakt door Rifqi

Ibu Rina’s roem met Toko Kalimantan begon met een pakhuis op een industrieterrein in Wormer waar ze samen met haar zoon Rifqi diverse Indonesische producten importeerde en verkocht aan particulieren (veelal Indonesische clientèle die van heinde en verre naar hen toekwamen vanwege hun ruime assortiment) en de zakelijke markt. Sinds iets meer dan een jaar is er een ‘echte’ toko in Zaandam. Je kunt er niet alleen kant-en-klare levensmiddelen kopen, maar ook de heerlijke gerechten die ibu Rina maakt. Proef vooral de specialiteit soto banjar, de regionale kippensoep uit Kalimantan.

Toko Kalimantan, Rozengracht 68, 1506 SH Zaandam

Trio Eethuis

Dit kleine restaurant in het centrum van Den Haag vergt als je er voor de eerste keer naartoe gaat, wat zoekwerk. Je loopt de Annastraat zomaar achteloos voorbij. Toch weten veel klanten deze hotspot te vinden. De gasten komen niet alleen vanuit heel Nederland, maar zelf van buiten. Zo is het restaurant ook in trek bij Indonesiërs die een lange overstap hebben en even op en neer gaan om bij pak Tani aan te schuiven. Zijn specialiteit: Yamien Ayam Jamur. Een soort van eigen variant van Bakmi Gadja Madah aka Bakmi GM, naar de mie van de bekende restaurantketen uit Jakarta en omstreken.

De Indonesische ambassadeur in Nederland, bapak dubes (meneer ambassadeur, red.) Mayerfas, heeft al eens laten vallen dat hij regelmatig aanschuift omdat de bakmie (hij eet het met bakso = Indonesische balletjes van rundvlees) hier zo lekker is. Als dat geen aanbeveling is, dat weet ik het niet meer.

Trio Eethuis, Annastraat 9, 2513 AT Den Haag

Warung Anisah

In het centrum van Breukelen zit het kleine restaurant Warung Anisah. Pak Irmansyah en zijn vrouw hebben een uitgebreide kaart, waar je zowel diverse Indonesische gerechten en daarnaast ook gerechten hebt die wat zijn aangepast aan de Nederlandse smaakpapillen. Maar vraag vooral naar de speciale kaart. Hierop vind je de lokale gerechten met nasi Padang in de hoofdrol. Dit is ook streek waar het echtpaar uit afkomstig is.

Op warmere dagen kun je ook buiten op het terras zitten.

Warung Anisah, Kerkbrink 25, 3621 AN Breukelen

Okidokiku

De Ayam Kremes van warung Okidokiku

Dit Indonesische restaurant in Den Haag wordt voor de schermen bestierd door de altijd vrolijke en vriendelijke Stanly Sianto. Zijn vrouw Debby is de baas in de keuken en maakt het ene na het andere heerlijke gerecht. Naast meer standaardgerechten zoals nasi goreng en rendang, is mijn advies vooral te kiezen voor de iets minder gangbare gerechten. Sayur asem (groente in een saus op basis van tamarinde) en empal goreng (rundvlees dat gekruid en gesudderd is en daarna gefrituurd) bijvoorbeeld. Of ga voor een ayam gremes, malse kippenpoot met gekruid krokant gefrituurd strooisel erover. Het is eigenlijk niet uit te leggen, je moet het zien en vooral proeven!

Okidokiku, Theresiastraat 286, 2593 AX Den Haag

Paon Bali

Dit Balinese foodparadijs vind je op het KNSM eiland in Amsterdam. En geloof me, hier is het eten lekkerder dan op Bali zelf. Open de avond van woensdag tot en met zaterdag. Elke dag is er een vast menu die je kunt vinden op het Instagramaccount van Paon Bali. Er is niet altijd een vegetarische hap beschikbaar, maar dat staat het er duidelijk bij. Je kunt niet vooraf reserveren en staat soms tot buiten in de rij om je maaltijd op te halen. Maar dat krijg je nou eenmaal als het eten zo lekker is. 

Paon Bali, Levantplein 84, 1019 MB Amsterdam

Nona Manis

‘Vergeet de rijsttafel’ staat er op de website van dit restaurant. Je kunt hier dan ook geen rijsttafel krijgen. Wel allerlei andere heerlijke gerechten uit o.a. Sulawesi, Sumatra en Kalimantan. Chef Eduard Roesdi zwaait de scepter in de keuken. Je kunt er kiezen uit een 3-, 4- of 5-gangen menu. Verwacht hier verfijnde smaken en sjiek opgemaakte bordjes. Voor wie wil kan er een bijpassende wijn bij bestellen. Voor een avondje Nona Manis moet je iets meer in de buidel tasten dan bij de andere restaurants op deze lijst, maar dan heb je wel een heel bijzondere avond met unieke smaken.

Nona Manis, Geversstraat 57, 2341 GB Oegstgeest

Jiwa Jawa

Jiwa Jawa is een klein zaakje met weinig zitplek, dus wees op tijd en reserveer als je graag ter plekke wilt eten. Afhalen kan sowieso.

Ik at Udang bakar pedis (hete garnalen van de grill) en krijg weer een spontane Pavlov reactie als ik eraan terugdenk. De bumbu is pittig (al kun je het nog pittiger krijgen als je erom vraagt) en vol van smaak. Lekkere grote teh botol erbij als het allemaal toch een beetje te heet wordt. Chef Saiful heeft in sterrenrestaurants gewerkt in Indonesië, dus je bent er bij hem in goede handen.

Als ik de dames die naast mij zaten moet geloven (trouwe bezoekers) dan is de bakso hemels. Zo rook het in ieder geval wel, dus ik moet nog een keer terug.

Jiwa Jawa, Hof 30, 3811 CK Amersfoort

Kokkie Londo

De gerechten en de inrichting van het eetcafé zijn al net zijn kleurrijk als de verschijning van de chefs Ipul en Raymond. De afhaaltoko in Bennebroek werd al snel te klein en nu is Kookie Londo te vinden in  het mooie Haarlem.  Elke dag kun je kiezen uit een vast menu (vegetarisch of niet-vegetarisch) met moderne Javaanse specialiteiten met een twist en op is op.

Kokkie Londo, Wagenweg 3, 2012 NA Haarlem

Praboemoelih

Foto gemaakt door Siu Lien Tjoa

De eigenaren pak Zeynal en ibu Yanti steken hun nek uit door niet voor de in Nederland bekendere gerechten te kiezen, maar juist de lokale gerechten uit de Zuid-Sumatraanse keuken te serveren. Pempek Palembang – de verzamelnaam van traditionele viscake gemaakt van ikan tenggiri (in Nederland vaak met kingfish/Spaanse makreel) en tapiocameel origineel uit de Zuid-Sumatraanse hoofdstad Palembang – zie je steeds meer op menukaarten van Indonesische restaurants in Nederand. Tekwan, celimpungan en laksan zijn minder gangbaar. Deze drie ‘soep’ gerechten bevatten alle pempek, de verschillen zitten in het wel of niet gebruik van kokosmelk, de gebruikte specerijen en de hoeveelheid aan pepers.

Praboemoelih, Spui 235A, 2511 BP Den Haag

Dit blog is geschreven door Gast Foodblogger Helena Smit van Eating Habits.