Geplaatst op Geef een reactie

Kookboekrecensie de Syrische keuken van Imad

Ik heb deze keer voor een heel ander soort kookboek gekozen. De Syrische keuken van Imad.

De schrijver

Dit kookboek is geschreven door Imad Alarnab, waarin hij een hele persoonlijke inkijk van zijn leven geeft. Hij was chef-kok en eigenaar van drie succesvolle restaurants en sapbars in Damascus, toen er oorlog uitbrak. Hij beschrijft hoe hij de dingen die we in vrijheid vanzelfsprekend nemen en onderwaarderen opeens heel anders is gaan waarderen. Hoe hij uiteindelijk ervoor koos om zijn land te ontvluchten en er alles aan gedaan heeft om een veilig onderkomen te vinden voor zichzelf en zijn gezin. En hoe hij zijn leven weer heeft opgebouwd in de UK.

De Syrische keuken van Imad

Naast deze indrukwekkende geschiedenis, staan er in dit boek natuurlijk veel recepten. Je vindt er traditionele recepten in maar ook een aantal Signature gerechten. Van verschillende soorten hummus, salades, lekkere vlees / vis gerechten. In dit mooie kookboek is echt van alles te vinden. Het boek bestaat uit 256 pagina’s.

Het recept

Ik heb gekozen voor iets wat ik zelf al vaker gemaakt heb. Dat is namelijk hummus. Je hebt verschillende manieren hoe je het maakt en kunt er bijna van alles aan toe voegen. Zelf vinden wij het ook altijd erg lekker om te eten met pita, platbrood of verschillende crackers. Je kunt er ook een heerlijk broodje van maken en het beleggen met hummus, gegrilde groenten en vlees. Over het algemeen vind ik hummus niet al te machtig en je kunt het bijna met alles combineren. 

Hummus

Hummus is een recept wat meestal snel klaar is en ook makkelijk om te maken.  Er valt niet veel voor te bereiden voor dit recept. Het bestaat voornamelijk uit alles pureren en het op smaak brengen. Het enigste wat langer duurde was dat je hiervoor gedroogde kikkererwten nodig hebt die je zelf nog moet gaar koken totdat ze zacht zijn. Ik gebruik meestal kikkererwten uit blik of pot die je zo kunt gebruiken. De verse knoflook, komijnpoeder, zout, citroensap, tahin en olijfolie gebruik ik zelf meestal ook voor mijn eigen recept. Dat zijn vaak de basis ingrediënten voor hummus. De verse knoflook was in dit recept ook goed te proeven. Mocht je daar zelf niet zo van houden dan kan je er minder van gebruiken. 

Ik heb de hummus zelf wel ‘opgepimpt’ en er een loaded variant van gemaakt met verschillende soorten groenten en pittige chili olie. Deze hummus is ook erg lekker met gekruid vlees, granaatappelpitjes, geroosterde amandelen of geroosterde kikkererwten als topping. Ook hierin is genoeg keuze en ben je zelf helemaal vrij om er bij te serveren wat je wilt. Je kunt het ook lekker simpel houden en er alleen olijfolie overheen drizzelen.


Voor wie is het boek geschikt?

Als je bekend bent met de Syrische keuken dan is dit boek zeker geschikt voor jou. Maar ook als je kennis wilt maken met deze heerlijke keuken en nog opzoek bent naar een mooi kookboek. Van vegetarische tot vleesgerechten er staat echt van alles in. Kwam zelf een paar recepten tegen waar hij lamsvlees voor gebruikt dat zou ik zelf vervangen omdat wij niet zo van lamsvlees houden. Vind de foodstyling / fotografie van dit boek erg mooi gedaan. De foto’s zijn scherp en je krijgt meteen zin om aan te vallen. Ik kijk altijd of de foto’s mooi zijn en vind de opmaak van de borden ook erg belangrijk. Als ik dat mis bij een kookboek dan spreekt het mij niet meteen aan. Ben jij ook zo’n persoon? Dan is dit boek zeker wat voor jou!

De plus en minpunten

De Pluspunten

  • Het boek is toegankelijk voor iedereen.
  • Je hebt keuze uit vegetarische en vlees- en visrecepten. Er staan zowel makkelijke recepten in en recepten die wat meer tijd kosten.  
  • Mooie foto’s en foodstyling. Je krijgt meteen zin om aan de slag te gaan en het gerecht te proeven. 
  • Authentieke Syrische gerechten. Daar leer je het meeste van. Op deze manier kun je jezelf het beste ontwikkelen en dat is altijd goed. 

De Minpunten

  • Voor sommige producten / ingrediënten moet je naar een Turkse supermarkt of groothandel. Je kunt niet altijd alles meteen vinden. Maar tegenwoordig merk je wel dat de supermarkten steeds meer in de schappen hebben liggen. Je kunt bepaalde kruiden ook online bestellen mocht het echt niet in de supermarkt te vinden zijn.
  • Best wat recepten met lamsvlees. Daar ben ik zelf geen fan van maar je kunt het gelukkig makkelijk vervangen. En het is per persoon verschillend natuurlijk. De een eet wel lamsvlees en de ander niet.

Wil je het boek ook kopen?

De Syrische Keuken Van Imad | Imad Alarnab | Isbn: 9789461433190 | Uitgeverij: Good Cook B.V. | Prijs: €29,95

Deze recensie is geschreven door Rychell

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *