
Mijn echtgenoot denkt dat hij een aardappelhater is, maar toch heb ik hem al meermaals kunnen verleiden met een heerlijk aardappelgerecht. Ik ben zelf gek op aardappel, maar een simpel AVG’tje maak ik eigenlijk nooit.
De inhoud van het boek
Toen ik het boek Puur aardappel in handen kreeg en doorbladerde, liep het water me meteen al in de mond. Aardappelgerechten in alle hoedanigheden: in een puree, geroosterd, frites, wedges, koekjes, aardappelsalades, gepoft, gevulde schillen, krokante gerechten en ga zo maar door!
Wie denkt dat een aardappel maar een saaie, alledaagse knol is, heeft Puur aardappel van Poppy O’Toole nog niet in handen gehad. Dit kookboek blaast het imago van de aardappel volledig nieuw leven in, met 101 recepten die stuk voor stuk creatief, aantrekkelijk en verrassend zijn. Van klassiekers tot TikTok-hits, alles komt voorbij — met veel liefde en oog voor detail.
Testen en proeven
Zelf maakte ik inmiddels twee recepten: de tartiflette en de virale krokante aardappelsalade. Beide waren een schot in de roos en volgens mijn aardappel ’hater’ zeker voor herhaling vatbaar!
De tartiflette is een Franse klassieker, maar Poppy’s versie maakt ‘m nét wat toegankelijker zonder aan smaak in te boeten. Rijk, romig, en precies goed qua balans tussen aardappel, kaas en spek. Comfort food op z’n best, en perfect voor een gure dag waarop je jezelf en een ander iets gunt.


De krokante aardappelsalade was een compleet ander verhaal — licht, fris en tegelijk boordevol textuur. De aardappels worden eerst krokant gebakken (zoals de beroemde “crispy potatoes” van internet), waarna ze gemengd worden met een pittige, romige dressing en frisse kruiden. Het resultaat? Verslavend lekker. Deze salade is allesbehalve saai en verdient zijn virale status dubbel en dwars.


Conclusie
Wat dit kookboek zo sterk maakt, is dat je zin krijgt om álles te maken. De fotografie is verleidelijk, de recepten zijn helder opgeschreven en het enthousiasme van Poppy spat van de pagina’s af. En zelfs wie zichzelf dus geen uitgesproken aardappelliefhebber noemt, loopt het risico dat na een paar recepten wel te worden.
Ik geef dit kookboek 5 sterren, omdat het ontzettend veelzijdig en inspirerend is. Puur aardappel is een absolute aanrader voor iedereen die van koken houdt, of je nu snel iets lekkers op tafel wil zetten of wilt uitpakken met een showstopper. Dit boek toont de veelzijdigheid van de aardappel in al zijn glorie — en doet dat met smaak, stijl en een flinke snuf humor.
Puur aardappel | Poppy O’Toole | ISBN: 9789461433374 | Uitgeverij GoodCook | € 29,95
Wil je dit boek kopen? Doe het dan via deze affiliate-link. Hiermee help je ons om deze recensies voor jullie te kunnen blijven schrijven. Deze veilige affiliate-link verwijst naar Bol.com en je betaalt je niets meer dan normaal.
Deze recensie is geschreven door Jessica