“Ga proeven als een kok en proef hoe het eten voelt tussen je tanden” aldus Farokh Talati. Mijn foodie hart maakte een sprongetje toen ik het kookboek Parsi van Farokh Talati, de Chefkok van het St. John Bread and Wine restaurant in Londen mocht recenseren.
Wat is Parsi?
Parsi, zal bij menigeen wat vraagtekens oproepen. Het is de bevolkingsgroep dat eind 7e eeuw het Perzische land (tegenwoordig beter bekend als Iran) is ontvlucht. Zij werden destijds vervolgd om het belijden Zoroastrische geloof. Een groot gedeelte van deze bevolkingsgroep heeft zich in India gevestigd waar de Parsi keuken is ontstaan. Dit zijn Parsi gerechten met invloeden uit India.
De Pasi keuken
Waar in 2001 nog zo’n 70.00 Parsi in India woonde, zijn dit er nu nog zo’n 50.000. Wereldwijd zijn er nog zo’n 200.000 Parsi te vinden. De gemeenschap slinkt dit heeft ook effect op de Parsi keuken. Parsi is voor Farokh een methode om de Parsi keuken levend te houden en een stukje cultuur te vereeuwigen. Hij hoopt daarbij ooit nog een eerste Parsi restaurant te openen.
Proef hoe het eten voelt tussen je tanden
Wat ik persoonlijk erg leuk vindt en wat ik zelf ook vaak doe, is dat Farokh je aanspoort om te gaan proeven als een echte chef. “Wees koppig, heb zelfvertrouwen en laat je vooral niet ontmoedigen”. “Gebruik eens zo’n oud blik kikkererwten dat je achter in de kast hebt liggen en vervang ingrediënten die je niet in huis hebt vooral met wat je wel in huis hebt of kunt vinden”. “Kijk niet op een gram minder en proef hoe het eten voelt tussen de tanden”.
Met deze vuistregels is ook zijn recept: Mayonaise van ingelegde mango ontstaan. “Het gevolg van een wanhoopsactie,” zoals Farokh het zelf noemt. Hier was hij wanhopig op zoek naar ingrediënten voor een dipsaus, waarbij alle voor de hand liggende al gebruikt waren. Hij heeft een potje ingelegde mango (dit smaakt, pittig, zuur, zout en fruitig) in een keukenmachine gekieperd en er olie en ei bijgedaan. Deze ga ik ongetwijfeld binnenkort eens maken.
De inhoud van het boek
Bij het openen van het boek, open je ook een wereld vol verschillend massala’s. Er staan er maar liefst 6 verschillende soorten in. Ook leer je hoe je op een snelle manier zelf Ghee, Yogurt en paneer kunt maken.
Er staan eier-, vlees-, vis- en vegetarische gerechten in het boek. En de desserts dan, hoor ik sommigen van jullie denken. Dit komt helemaal goed, want ook aan de zoetekauwen is gedacht. Denk aan Venkel- maanzaadcake, Donuts met kardemon, Oogstrelende Falooda of Mango Lassi.
Gefrituurde aardappelkoekjes
Ik ben gelijk mijn de keukenkastjes ingedoken en heb de Eeda chutney na Pattice en de Kopora nu chutney uitgeprobeerd. Dit zijn gefrituurde aardappelkoekjes, gevuld met een koriander, groene mango chutney en ei. Er zit een laagje grof griesmeel omheen dat de textuur een extra crunch geeft. Je kunt de recepten in het boek Parsi vinden op (Blz. 107 en blz. 65)
Het vullen met een ei en de koriander, groene mango chutney, maakt een simpele aardappelkroket of een Indische Kroket Kentang een stuk interessanter. Zeker voor herhaling vatbaar dus. M.b.v. de stap voor stap foto’s ook nog eens vrij gemakkelijk te maken. Voor onze dochter hebben we een minder gekruide versie gemaakt met extra groente dat we nog in huis hadden liggen. (doperwtjes, bloemkool en wortel)
Al met al dus een leerzaam en interessant kookboek. Ideaal om je kookboekencollectie mee uit te breiden en nieuwe kookinspiratie uit te halen.
Parsi | Farokh Talati
Verkrijgbaar via Bol.com voor € 35,-
Uitgeverij Good Cook |
ISBN 9789461432858