Deze warung staat bekend om authentiek Padang food.
Op Instagram is Warung Anisah erg populair met meer dan 20.000 volgers en kun je zien dat ze door vele Indonesische bekendheden worden bezocht. Helena Smit van de Indofoodtours had ons over deze Warung getipt en deze stond dus al even op mijn “wanted” list om te bezoeken. (Meer Indonesische restaurant Hotspot tips van Helena vind je hier.)
Na een bezoek aan vrienden in Vleuten hebben we Warung Anisah bezocht. Daar aangekomen, vonden we al snel een een parkeerplek en leuke bijkomstigheid is dat je er dus vlakbij gratis kunt parkeren. Warung Anisah lag om de hoek van onze parkeerplaats op een klein pleintje in Breukelen.
De ambiance
Bij aankomst voelde het gelijk alsof we in een Warung in Indonesië waren. Overal om ons heen hoorden we bezoekers Indonesisch kletsen, de airco stond te loeien en de toiletten zijn klein. De eigenaar vertelde ons dat de grote groep die buiten op het terras aan het kletsen en eten waren, helemaal uit Eindhoven kwamen. Ze waren s’ middags al neergestreken op het terras en tot op heden nog niet vertrokken omdat ze het avondeten ook mee wilden pikken.
Dat beloofde vast veel goeds. Terwijl ik me verder liet onderdompelen in de Indonesische nostalgische sfeer, werd ons een menukaart overhandigd. Het bekijken van de menukaart gaf kortsluiting in mijn hoofd, ze verkopen nl. ook appeltaart met slagroom. Dit was duidelijk de mainstream menukaart, vol met rijsttafel gerechten aangepast ook de Nederlandse smaak.
Helena had ons al getipt dat we naar de Padang menukaart moesten vragen. Zo gezegd zo gedaan.
De Padang menukaart
Mijn aandacht wordt gelijk getrokken door de Empek-empek op de kaart. Een specialiteit uit de streek van mijn afkomst Palembang. We bestellen de Empek-empek, Saté Kambing, de Nasi Padang en de Lontong Sayur Medan. Ik bestel er een Sosro, teh botol bij. Dit is een mierzoete Indonesische ijsthee, dat ik eigenlijk helemaal niet lekker vind. Uit pure nostalgie heb ik het besteld, omdat je het in Indonesië op elke hoek van de straat kunt krijgen en vaak ongevraagd geserveerd krijgt, maar ook omdat het prima combineert met pittige gerechten.
Al snel krijgen we de Empek-empek en de Saté Kambing geserveerd.
Ik wordt gelijk helemaal vrolijk van de Empek-empek. Knapperig aan de buitenkant, chewy aan de binnenkant, met een eidooier erin. De Empek-empek wordt geserveerd in de beruchte, maar o zo heerlijke Cuko saus. Met diepe smaak van het zuurtje, de palmsuiker, gedroogde ebi en de pit van de groene rawits, waardoor ik al vrij snel in de fik sta. Erg pittig, dus blij dat ik mijn Sosro besteld had om de boel een beetje te blussen. Ondanks de pittigheid geniet ik van elke hap.
Saté Kambing is mijn lievelings-saté, het wordt gemaakt van geitenvlees. De versie van Warung Anisah smaakt kruidiger dan dat ik hem zelf maak. Wel erg lekker overigens.
Nasi Padang en Lontong Sayur Medan
Vervolgens krijgen we de Nasi Padang en de Lontong Sayur Medan. Warung Anisah staat bekend om haar Nasi Padang en ik snap inmiddels waarom.
Als je in Indonesië een Padang restaurant of eethuisje bezoekt, ga je aan tafel zitten en zet de bediening vervolgens allemaal gerechten op tafel, waar je van kunt proeven. Alles wat je aan het eind hebt opgegeten wordt afgerekend. Een heel leuk concept om veel verschillende gerechten te kunnen proeven. Bij Warung Anisah krijg je Padang rijst met verschillende gerechten eromheen op 1 bord geserveerd.
Ik proef Telur Balado, een gekookt ei, dat vervolgens wordt gefrituurd en door een sambal saus gestoofd.
Rendang padang, dus volledig droog gekookt. Deze heeft uren gestoofd totdat alle vloeistof is verdampt en het kookproces is omgezet tot bakken. Er zit ook Gulai Nangka bij. Dit is gestoofde jonge (onrijpe) jackfuit in een kruidige kokosmelkcurry. Veel mensen zijn er gek op, maar ik hou hier zo van. Een smaak kwestie dus. Verder zit er nog Daun Singkong bij. Dit is een groentegerecht gemaakt van cassavebladeren. Dat kun je niet vaak krijgen, dus erg leuk dat ze het hierbij serveren. Verder nog wat komkommer met groene sambal. Het smaakt voedzaam, kruidig, gevarieerd en ik waan me bij elke hap in Indonesië.
De Lontong Sayur Medan, smaakt ook erg goed. Dit is een bekend gerecht uit Medan. Waar groente in een kruidige kokosmelk worden gestoofd. Dit gerecht wordt als maaltijdsoep geserveerd en bevat naast groente ook Lontong (stukken kleefrijst) jonge jackfruit, Rendang Padang, rijstvermicelli en Krupuk. De kruidencombinatie smaakt erg goed en je kunt zien dat de soep perfect bereid is doordat de olie ut de kokosmelk naar de oppervlakte is gekomen.
Gastvrijheid
Eigenaar Pak Irmanshyap en zijn vrouw zijn warme lieve mensen. Ze bedienen met aandacht en maken tijd voor een praatje. Anisah blijkt de naam van de dochter te zijn, waar dus de Warung naar is vernoemd.
Streetfood snacks
Na afloop besluit ik wat Streetfood snacks mee naar huis te nemen, omdat de maagruimte ons in de steek liet, zodat we thuis nog even door konden met proeven. Helaas zijn we minder enthousiast over de Streetfood snacks. We hadden Kip Risolles en Lemper meegenomen. Er zat te weinig kip in om de kip te kunnen proeven. De vulling had ook gebrek aan smaak en structuur. Dit was erg jammer. Gelukkig had ik ook wat Cumi cabe ijo meegenomen. Dit is inktvis in een pittige groene rawit pasta met limoenblad. Het smaakte heerlijk met een beetje witte rijst.
Conclusie
Als je zin hebt om Nasi Padang oftewel de authentieke smaken uit Padang keuken te ontdekken en proeven, raad ik jullie deze Warung zeker aan. Vraag dan naar de Padang menukaart. Bezoekers komen van ver om hier te eten.
Terwijl ik dit schrijf, krijg ik weer enorm veel zin in de Empek-empek. Wij gaan zeker nog een keer terug om andere Padang gerechten te proeven.
De rijsttafelgerechten hebben we niet geproefd, dus daar kan ik ook niet over schrijven. De diversiteit van het aanbod zorgt er iig voor dat het toegankelijk is voor een breed publiek. De rijsttafel gerechten werden tijdens ons bezoek veelvuldig afgehaald. De Padang gerechten werden ter plekke door veel Indonesische bezoekers gegeten.
Minpunten:
- De risolles zou ik overslaan
Echte pluspunten:
- Lieve warme gastheer en vrouw. Klantvriendelijke bediening.
- Authentieke gerechten uit verschillende streken van Sumatra met de nadruk op Padang
- Gerechten die je niet snel elders in Nederland zult proeven
- Breed aanbod aan gerechten waarbij ook een rijsttafel achtige menu kaart
- Indonesische sfeer wat bij mij nostalgie met zich mee bracht
- Goede prijs kwaliteit verhouding
Rating:
Bediening: 8
Eten: 8,5
Prijs kwaliteit: 9
Ambiance: 8
Wil je het restaurant Warung Anisah ook eens bezoeken?
Warung Anisah
Kerkbrink 25
3621 AN Breukelen
Dit blog is geschreven door Bianca Breukink Smolders – eigenaar van Proef het Verre Oosten