Geplaatst op Geef een reactie

Kookboekrecensie, Earth’s Own Cuisine

Earth's own cuisine

Earth’s Own Cuisine, van The Farm Kitchen, heeft een mooie jute achtige kaft en een circulair teken op de voorkant. De titel wil ons meer in contact brengen met ‘moeder’ aarde en de groenten van Nederlandse bodem die zij ons te bieden heeft.
De makers van het boek stimuleren je om duurzamer te eten en producten te gebruiken van lokale telers die de aarde niets kosten maar juist helpen herstellen. Deze boodschap wordt in het hele boek duidelijk naar voren gebracht. Ook laat men verschillende betrokkenen aan het woord zowel in het begin van het boek (zo’n 30 blz.) en aan het eind, nog zo’n 20 blz.

Layout

In dit boek vind je ruim 75 vegetarische recepten. Er staan er ook diverse tips in om verspilling tegen te gaan.

De recepten in het boek zijn ingedeeld op seizoen en worden er dus ook seizoensgebonden producten gebruikt. En het daagt je uit om eens andere kooktechnieken te gebruiken zoals het poffen van bietjes, van kikkererwten friet te maken, je bloemkool in z’n geheel te roosteren en van pastinaak steaks te maken.

Van dit concept wordt ik natuurlijk enthousiast. En voel me vereerd dat ik de inspiratie weer door mag geven aan jullie.

Pastinaak Poffertjes

Ik heb voor de gelegenheid de pastinaak poffertjes van blz. 176 uitgeprobeerd. Bij gebrek aan een poffertjespan, heb ik van het beslag wafels gebakken. Heel erg lekker. Knapperig van buiten en romig van binnen. Met een vleugje nootmuskaat en de anijssmaak van de pastinaak. Het heeft eigenlijk verder niets nodig, maar is ook heerlijk te beleggen met jouw favoriete toppings. Geef er bijvoorbeeld eens een Aziatisch tintje aan, zoals ik hier gedaan heb. Deze zijn belegd met ingelegde mango en rendang van pastinaak.👌🏽

Plus en minpunten

Minpunten:
– Voor mij wat te lange introductie en afsluiting van de verschillende betrokkenen. Om de boodschap krachtiger te brengen, kon dit korter en bondiger.
– Veel groenten komen in meerdere seizoenen voor. Als je bijvoorbeeld met een bepaalde groente wilt koken, moet je eerst in de inhoudsopgave door alle seizoenen heen om de mogelijkheden te vinden.

Pluspunten:
– Van elk gerecht vind je 1 of meerdere foto’s. Dit geeft een goed beeld van het beoogde eindresultaat.
– De smaakvolle recepten zorgen ervoor dat je heerlijk vegetarisch kunt eten.
– Het inspireert om eens andere kooktechnieken te beruiken of om een twist aan je soep of stamppot te geven door gebruik van andere groenten.
– Het inspireert om bewuster te eten en bewustere keuzes te maken bij de aankoop van producten.

Earth’s Own Cuisine | Jonathan Karpathios | isbn 9789021040233 | € 29,50 | @the_farmkitchen

Bestel hem hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *