Geplaatst op Geef een reactie

Kookboekrecensie, Budget Vegan in 30 minuten.

Meer dan 100 plantaardige budgetrecepten snel op tafel

Bianca van Proef het Verre Oosten vroeg me onlangs of ik, Stelmaatje Travels, interesse had om kookboekrecensies te schrijven. In eerste instantie was ik terughoudend. Ik ben geen keukenprinses en mijn interesse in koken reikt lang niet zo ver als die van haar. Toch begon het idee wel iets in me aan te wakkeren. Food fotografie vind ik interessant en het concept van budgetvriendelijke veganistische gerechten sprak me aan. Het kookboek “Budget Vegan in 30 minuten” paste precies bij mijn interesses.

Uiterlijk en Lay-out

Het kookboek Budget Vegan in 30 minuten, van Saskia Sidey, oogt vriendelijk met zijn blauwgroene tinten, passend bij het budgetvriendelijke thema. De heldere lay-out straalt eenvoud en duidelijkheid uit.

De recepten

Het kookboek bevat meer dan honderd recepten, allemaal veganistisch en zonder gebruik te maken van dure vlees- en zuivelvervangers. In plaats daarvan worden betaalbare ingrediënten zoals groenten, granen en peulvruchten gebruikt, waardoor de gerechten vriendelijk zijn voor je portemonnee.

Tips en Adviezen

Het boek biedt praktische tips om tijd en geld te besparen in de keuken, zoals het vooraf koken en invriezen van porties rijst, peulvruchten of granen voor later gebruik. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan verse ingrediënten en vermijd ik het gebruik van diepvrieszakken.

Proefervaring

Ik besloot de Gekruide Noedelsoep (blz. 87) te maken, geïnspireerd op de smaken van een Japanse Katsu curry. De bereiding was eenvoudig en snel, maar het resultaat was verrassend lekker. De noedelsoep was verfijnd gekruid en de toevoeging van lente-ui en koriander zorgde voor een frisse smaak. Dit gerecht bewees dat veganistisch koken niet ingewikkeld hoeft te zijn om toch heerlijk te smaken.

Hetzelfde geldt voor de Aubergine-Aardappelcurry (blz. 80). Deze curry is heerlijk geserveerd over rijst en bestrooid met koriander. Ik zou beide gerechten zo weer maken.

Food Fotografie:

Het is jammer dat niet alle recepten, vergezeld worden door foto’s. Het toevoegen van foto’s bij alle recepten zou de beleving verrijken en de verwachtingen verduidelijken. Foto’s zouden de gerechten beter tot hun recht laten komen en de lezer een duidelijker beeld geven van het eindresultaat, ondanks dat de eenvoudige lay-out past bij het thema van het boek.

Plus en minpunten

Absolute pluspunten van het boek Budget Vegan in 30 minuten zijn:

  • Het kookboek levert wat het belooft: budgetvriendelijke veganistische recepten.
  • De gerechten zijn eenvoudig en snel te bereiden.
  • Smakelijke resultaten die voor herhaling vatbaar zijn.
  • Handige tips voor het besparen van tijd en geld in de keuken zijn een welkome toevoeging.

De minpunten zijn:

  • Het invriezen van maaltijden, zoals voorgesteld in het boek, is niet voor iedereen geschikt vanwege de voorkeur voor verse ingrediënten.
  • Het ontbreken van foto’s bij een aantal recepten is een gemiste kans om de gerechten beter te visualiseren, ondanks dat veel andere recepten wel voorzien zijn van foto’s.

Conclusie

Budget Vegan in 30 minuten, is een aanrader voor iedereen die op zoek is naar eenvoudige, voordelige en smakelijke veganistische gerechten. Hoewel enkele verbeterpunten naar voren komen, wegen de voordelen ruimschoots op tegen deze punten. Ik kijk er met enthousiasme naar uit om nog meer recepten uit dit boek te proberen en mijn veganistische kookrepertoire verder uit te breiden.

The curry guy een pan“>Bestel hem hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *