Geplaatst op Geef een reactie

Kookboekrecensie Indostok

“Het Ultieme ABC van de Lekkerste Saté’

De lente lijkt inmiddels langzaam door te breken en daarmee ook de tijd aangebroken om je bbq uit de schuur te halen. En wat is dan het 1 van de meest lekkere gerechten om te maken? Saté!

Vanja van der Leeden besefte al enkele jaren geleden dat er immens veel soorten saté zijn en besloot samen met haar echtgenot FoodFotograaf Remko Kraaijeveld een Saté Encyclopedie, een ABC,  samen te stellen in het boek Indostok.

Wat vindt je in het boek?

Je raad het al, saté! Maar dan maar liefst 36 verschillende soorten saté (authentieke, klassieke & ook nieuwe typische sprankelende Vanja saté) En daar houdt het niet bij op, als extra cadeautje, diverse bijpassende sauzen, sambals en bijgerechten zoals acars en salades.

De herkomst van Saté

Wat me aanspreekt in het boek is, dat de herkomst van saté onder de loep genomen wordt.
Kruiden en specerijen, smaak en toepassing worden duidelijk omschreven. Zo ook het gebruik van de saté – bbq, hoe je moet grillen oftewel bakar in fasen.

Ook je mise-en-place wordt allemaal logisch uiteengezet.

Het juiste formaat

En waar ik helemaal, als best wel geroutineerd saté grill madammeke, erg blij van wordt, is dat Vanja de grootte oftewel het kleine formaat van de stukjes vlees/tempeh/vis benoemt!
Ik erger me namelijk rot aan die grote hompen vlees op een prikker die dan te pas en onpas met de naam saté omgedoopt worden.

Gelukkig is Vanja een kenner en doet zij met haar kennis en kunde de Indonesische saté in het INDOSTOKboek eer aan!

Voor wie is dit boek geschikt?

Dit boek is voor iedereen die van lekker eten houdt een must-have. Ja, ook voor de vegetariërs en de veganisten onder ons, kunnen zich uitleven.

Sate Jamur (oesterzwamsate), Sate Blumkol (bloemkool, Sate Terong (aubergine), tahu & tempe ofcourse en nog veel meer varianten passeren de revue.

Recept Quick & Dirty kipsaté met aromatische cashewsaus

Het recept wat ik uit Vanja haar boek heb gemaakt en met jullie mocht delen is een snelle saté, genaamd quick & dirty kipsaté met aromatische cashewsaus. Je kunt het op blz. 47 vinden van haar boek.

A real deal Vanja Dish! Je rijgt anders dan de meest bekende en traditionele saté. Het vlees wordt nl. in de lengte gesneden en al zigzaggend op het stokje geregen. En het hoeft niet eerst te marineren,  enkel kruiden met een beetje zeezout. Dan BAM meteen op je hete BBQ grill. Daarna haal je de saté door je zelfgemaakte cashewsaus met kecap heen en laat je deze nog doorgaren op je minder hete deel van je BBQ totdat de kip heerlijk gekaramelliseerd is.

Ingrediënten

750 g kippendij
kecap manis, om te lakken

Bumbu cashew
2 teentjes knoflook

3 lombok grofgehakt

1 theelepel terasi

200 gr geroosterde gezouten cashewnoten

6 limoenblaadjes

2 eetlepels soyasaus

1 eetlepel tamarindewater

3-4 eetlepels kecap manis

Sap van halve biologische citroen

200 ml water


Bereidingswijze

  1. Gebruik 750 gram ontbeende en ontvelde kippendij, gooi het vel niet weg.  Kook het vel 1 min in kokend water en snijd het vel in  smalle repen.
  2. Maak de ontvelde dijen platter door de dikkere delen overdwars door te snijden. Snijd het vlees in 3 cm lange niet te dikke reepjes en rijg de reepjes kip per 4-5 aan 1 stokje en rijg telkens 2 reepjes kippenvel mee.
  3. Bestrooi de spiesen met zout.
  4. Steek bbq aan, laat de vlammen doven, kolen moeten wit gloeien. Maak een hete en een minder hete zone.
  5. Maak intussen de cashew bumbu. Doe alle ingredienten m.u.v. de sap in de blender en blendt deze fijn, tot gemalen saus voeg daarna wat zest en de sap van de citroen toe.
  6. Rooster de sate eerst op de hete zone een paar minuten per kant tot hij net gaar is geschroeid. Draai snel om en blijf regelmatig draaien.

Giet wat cashewsaus en kecap op een groot borden veeg de satestokjes er door. Draai om en zorg dat alle kanten goed bedekt zijn met saus en kecap. Gaar nogmaals op de minder hete zone tot de kip mooi is gekaramelliseerd.

Serveer met lontong  en komkommersalade.

SELAMAT MAKAN!

Plus en minpunten

Ik geef dit boek 5 sterren
Absolute pluspunten van het boek Indostok zijn:

  • De recepten zijn mooi, lekker en origineel, zowel de authentieke als de moderne twist saté.
  • Het leest erg makkelijk weg, is leerzaam en al lezend ben je aan het watertanden.

De minpunten zijn:

  • Het enige minpuntje er zouden nog meer recepten in mogen! Geen grapje overigens!

Indostok kopen?

Clourinda

Bestel hem hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *