Geplaatst op Geef een reactie

Kookboekrecensie Sebze

“Vegetarische recepten uit het hart van Turkije” van Özlem Warren

Sebze, het woord kende ik niet, dus ik heb het ook voor jullie opgezocht. Het betekent groente in het Turks. De schrijfster Özlem Warren kende ik ook nog niet. Ze is een Turkse foodjournalist en geeft in verschillende landen, zoals Jordanië, de VS, Verenigd Koninkrijk en Turkije kookworkshops. Ook organiseert ze culinaire en culturele reizen naar Turkije.

Wat kun je in het boek Sebze verwachten?

In dit boek met 255 blz. staat de vegetarische Turkse keuken centraal. Geen kebap dus, maar wel 85 vegetarische recepten van bekende en minder bekende gerechten. Daarnaast staan er ook nog wat eigen creaties van de schrijfster in. Het boek heeft een logische indeling van brood en baksels, ontbijt, soepen, mezze, Streetfood, graan, rijst en peulvruchten gerechten, tot zoetigheid. Je kunt denken aan heerlijke dips zoals Muhammara (walnoot-paprikadip), koolrolletjes met bulgur, granaatappelmelasse, knolselderij, wortel en erwten gegaard in olijfolie, gevulde aubergines, gevulde courgettebloemen met kruidige rijst en pijnboompitten en Ispanakli Gozleme, oftewel gevuld platbrood met aardappel en spinazie.

Börek

We hebben de Otlu Tava Böregi, eenvoudige, kruidige Börek uit de pan gemaakt.
Een Börek is een hartig deegwaren lekkernij. Dat is opgebouwd uit verschillende lagen filodeeg en er zijn veel variaties waarmee dit gevuld wordt. De Kruidige pan Börek van Ozlem is erg lekker. Ik zou voor een volgende keer de deeglagen nog wat luchtiger en krokanter willen hebben. Bij het her-opwarmen hebben we vooraf de korst met geklaarde boter ingesmeerd. Hier werd het een stuk krokanter van.

Kuru Kayaisi Tatlisi

Dit zijn gepocheerde gedroogde abrikozen in lichte siroop met clotted cream. Ook deze wilden we graag proeven. Ik was benieuwd of dit niet te zoet ging worden. Omdat je werkt met suikerwater en slagroom, maar het citroensap, zuurtje in de abrikozen en de zoute pistachenoten zorgen voor wat balans. Het smaakte heerlijk. En is ook erg lekker in de Griekse yoghurt of als gebaksversiering.

Conclusie

Met dit boek ontdek je de vegetarische Turkse keuken. Van dips, deegwaren, snacks, Streetfoot tot complete maaltijden. Er staan nog veel recepten in die mij nieuwsgierig hebben gemaakt en ik zou willen uitproberen. Een heel breed aanbod dus om meer Turkse smaken uit te proberen en het vlees en vis een keer over te slaan. De recepten zijn makkelijk te volgen. Sommige ingrediënten zijn wat lastig vindbaar. Hiervoor kun je een Turkse supermarkt bezoeken.

Plus en minpunten

De pluspunten zijn:

  • Breed aanbod aan vegetarische recepten
  • Eenvoudig te volgen en te maken
  • Logische indeling
  • Mooie uitnodigende foto’s
  • Inspirerend

De minpunten zijn:

  • Sommige ingrediënten zijn wat lastiger te vinden. Maar deze zijn wel goed vervangbaar.

Wil je het boek Sebze ook kopen?

Sebze – Vegetarische recepten uit het hart van Turkije
Özlem Warren
Uitgeverij: GoodCook
ISBN9789461433152
Prijs: € 32,50

Bestel hem hier.

Deze recensie is geschreven door Bianca Breukink

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *