Tomaten in blik; deze staan zonder uitzondering, altijd in mijn voorraadkast. Ik gebruik ze vaak voor een lekkere en snelle tomatensoep, een shakshuka of een pastasaus. Maar er is dus veel meer mee te doen!
Tomaten die worden ingeblikt, worden geoogst wanneer ze op hun rijpst zijn en hebben een heerlijke intense smaak. In de winkel is veel variatie te vinden; polpa, passata, tomatenblokjes, tomatenpuree of hele gepelde pruimtomaten. Ik ontdekte laatst echter ook lekkere cherrytomaten in blik. Het proces van inblikken heeft een gunstig effect op de tomaat; door verhitting neemt de concentratie van lycopeen toe. Dit is een krachtige antioxydant. Behalve lekker en makkelijk, zijn tomaten in blik ook gezond!
De inhoud van het boek
Het boek Tinned tomatoes geeft geweldige inspiratie om meer te doen met dit veelzijdige ingrediënt: 100 recepten voor de heerlijkste gerechten met tomaten uit blik.
Om te beginnen staan er fantastsiche pastasauzen in. Van heerlijke basissauzen zoals Bolognese of Arrabiata tot Pasta alla vodka of Saus van pancetta, kikkererwten en rucola.
Verder in het boek krijgen we mooie recepten voor eenpansmaaltijden voorgeschoteld. Stoofschoteltjes, paellarecepten, traybakes, ovenschotels en heerlijke soepen. Dan volgen er feestelijke maaltijden en doordeweekse maaltijden met tomaten in blik. En tot slot worden we getrakteerd op recepten voor sauzen, snacks en bijgerechten.
Veel recepten zijn voorzien van aantrekkelijke kleurenfoto’s van de gerechten. De genoemde ingrediënten zijn altijd makkelijk verkrijgbaar en de recepten zijn niet moeilijk om te maken. Er staan vaak bewaartips bij de recepten en ook vind je tips om restjes te verwerken en op te maken. En ook krijg je tips om je gerecht mooi op te maken of om te variëren met het recept.
Testen en proeven
Ik maakte een heerlijke tomatensoep met flespompoen, waar we twee dagen lekker van aten. De eerste dag aten we de soep met pesto en een gözleme en de tweede dag met room en Parmezaanse kaas. Hier maakte ik pan con tomate bij; een geroosterd broodje met tomaat, knoflook en een goede olijfolie. Ik was vergeten hoe lekker dit was!
Ook maakte ik een heerlijke ‘baked’ beans. Vele malen lekkerder dan de baked beans die ik wel eens in de winkel kocht. En zo makkelijk te maken dat ik deze ook niet meer zo snel zal kopen. De eerste dag aten we de baked beans met een spiegeleitje en worstjes. Op de tweede dag aten we het kliekje op een geroosterd broodje met brown sauce en geraspte cheddarkaas. Zo lekker!
Er staan nog talloze recepten in dit boek die ik wil uitproberen!
Conclusie
Ik geef dit kookboek 5 sterren, vanwege alle genoemde pluspunten. Maar wat ik ook fijn vind: in het receptenregister staat een duidelijke indeling, waardoor je snel kan zien welke recepten snel klaar zijn, welke gerechten je in grote hoeveelheden kan maken en welke geschikt zijn om in te vriezen. Ook zie je snel welke recepten vegetarisch of veganistisch zijn. Dit zijn er overigens lekker veel! Verder zie je snel welke recepten glutenvrij of zuivelvrij zijn, wat het boek ook geschikt maakt voor koken voor eters met een allergie of intolerantie.
Tinned tomatoes | Samuel Goldsmith | ISBN: 9789461433305 | Uitgeverij GoodCook | € 19,95
Deze recensie is geschreven door Jessica