Geplaatst op Geef een reactie

Kookboekrecensie A Very Vegan Christmas van Sam Dixon

Dit boek is een musthave  als je de traditionele, kerstrecepten veganistisch wilt bereiden. Maar het is zeker ook heel bruikbaar als je plantaardige feestelijke gerechten op welk moment dan ook wilt maken. Niet alleen de vegans aan tafel zullen genieten van de maaltijd, maar ik kan me niet goed voorstellen dat de vleesliefhebbers niet net zo smullen.

De inhoud van het boek

Wat ik leuk vind is dat er veel gebruik wordt gemaakt van winterse groenten en fruit en ook van noten, pitten, zaden, peulvruchten, granen en pasta. Ook in de andere seizoenen kan je de meeste van deze luxe gerechten bereiden.  

Aan alles rond een feestelijke vegan maaltijd is gedacht; heerlijke drankjes, kleine knabbels en hapjes, mooie hoofdgerechten en prachtige nagerechten. 

Wat dacht je er bijvoorbeeld van om je gasten welkom te heten met een granaatappel negroni, vergezeld van bieten-karweizaadkoekjes met zure mierikswortelroom en watermeloentartaar met knapperige wontons? En vervolgens allerlei heerlijkheden op tafel te zetten zoals een spinazie-abrikozenkrans, gekaramelliseerde uientaart, paddenstoelen wellington, knapperige polenta en pompoen en een kruidige knolselderij in een zoutkorst? Er is ook keuze genoeg uit bijgerechten, zoals knapperige spruitjes met salie en knoflook, wortels met ahornsiroop en pecannoten. Kies vervolgens een heerlijk nagerecht, bijvoorbeeld dubbele gemberkoekjes met roomijs, kweeperenpudding of in wijn gepocheerde peren met pistachecrumble.  

Meer dan 70 recepten om van je feestmaaltijd een enorm succes te maken! Ook is er gedacht aan de leftovers en op welke wijze je deze met inventieve ideeën kan verwerken.  

Veel van de recepten kan je van te voren bereiden. Waardoor je als gastvrouw of gastheer weinig stress hebt tijdens het koken en lekker met je disgenoten veel tijd aan tafel kan doorbrengen. 

Testen en proeven

Ik koos twee recepten die ik wilde gaan maken: een witte bonenpuree met knoflook en een omgekeerde prei-walnotentaart. Omdat ik dit boek niet lang voor kerst in mijn bezit kreeg en omdat ik er meteen wat recepten van wilde gaan uitproberen aten we dit bij onze doordeweekse maaltijden. Want dat is wat ik ook graag doe; bij onze gewone maaltijden regelmatig vegan gerechten te eten die mooi ogen en heel smakelijk zijn. Beide gerechten vielen erg in de smaak en zullen zeker vaker op onze tafel komen. 

De ingrediënten van de meeste recepten in dit boek zijn makkelijk te verkrijgen en de recepten zijn heel makkelijk te volgen.  

Ik leerde door dit boek om de door mij vaak gebruikte ingrediënten te vervangen door een plantaardige versie. Melk, room, eieren zijn heel makkelijk te vervangen door een plantaardige variant, zonder dat de smaak te kort wordt gedaan.. Deze tips zal ik nu dus regelmatiger gaan gebruiken in de toekomst.  

En ondertussen zit mijn nieuwe kookboek vol met papiertjes tussen de bladzijden van de gerechten die de komende maanden op ons menu komen te staan. Want zoals gezegd: niet alleen met Kerst wil ik mooie en smaakvolle gerechten maken, zonder dierlijke ingrediënten.  

Conclusie

Ik geef dit kookboek 5 sterren, omdat het ontzettend inspirerend is, vol prachtige en heerlijke gerechten staat en vanwege eerder genoemde pluspunten zoals het van te voren kunnen bereiden van gerechten en de tips voor de leftovers. En ook: niet alleen voor de kerstmaaltijd maar het boek is voor de meeste recepten het hele jaar door te gebruiken.  

A very vegan Christmas | Sam Dixon | ISBN:9789461433282 | Uitgeverij GoodCook | € 17,50 

Deze recensie is geschreven door Jessica

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *