Geplaatst op Geef een reactie

Kookboekrecensie Heilig boontje van Joeri Veul

Peulvruchten saai? Vergeet het maar! In Heilig Boontje laat Joeri Veul zien dat bonen en linzen allesbehalve een smakeloze hap uit blik zijn. Dit kookboek staat bomvol verrassende recepten die spelen met texturen en smaken, zonder ook maar een vleugje vleesvervanger nodig te hebben. Van kruidige curry’s tot smaakvolle falafelpannenkoeken , en zelfs desserts zoals Schwarzwalder Kirsch mini-pavlova’s en snacks zoals Rocky Road. Dit boek bewijst dat bonen en peulvruchten in werkelijk álles te gebruiken zijn. 

De inhoud van het boek

Bovendien zijn peulvruchten een van de meest duurzame en voedzame eiwitbronnen. Boordevol eiwitten, vezels, vitamines en mineralen, en tegelijkertijd betaalbaar en veelzijdig. Toch wordt de boon nog niet altijd op waarde geschat. Joeri helpt je in dit boek daar graag bij en geeft tips om ze op de lekkerste manieren te bereiden – inclusief slimme ideeën voor leftovers, zodat niets verloren gaat. 

De hoofdstukken zijn handig ingedeeld, zodat je snel kan zien hoeveel energie en tijd het maken van een gerecht kost. Er staan snelle maaltijden in, maar ook recepten voor uitgebreide etentjes. 

Testen en proeven

Zelf maakte ik de pompoen met sesamkorst en spicy zwarte bonen, waarbij ik nog wat taugé, katjang pedis en verse mango toevoegde. Het resultaat? Een explosie van smaken: zout, zoet, zuur, umami én een heerlijke crunch. Ook de tostada’s met chimichurri-linzen, pompoen en cashewcrèma waren een regelrechte hit. En dankzij Joeri’s praktische tips kon ik mijn restjes perfect hergebruiken in een nieuw gerecht. 

Conclusie

Er staan talloze recepten in dit kookboek die ik wil maken! Kortom: Heilig Boontje is een absolute must-have voor iedereen die op een creatieve en smaakvolle manier meer plantaardig wil eten.  

Dit is momenteel een van mijn lievelingskookboeken en krijgt 5 dikke sterren! 

Heilig boontje | Joeri Veul | ISBN: 9789461433268 | Uitgeverij GoodCook | € 24,95 

Deze recensie is geschreven door Jessica

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *