Geplaatst op Geef een reactie

Kookboekrecensie Sandwiches

“Bijzondere belegde broodjes voor elk moment van de dag” van Daniel Lindeberg

Soms heb je gewoon zin in een ander broodje, dan een Hollandse boterham kaas of boterham jam.
Het boek van Chef Daniel Lindeberg is een inspiratiebron om jouw broodje veel lekkerder te maken.

Een reis door sandwichland

Met meer dan 30 recepten van diverse combinaties uit verschillende landen waar de voormalige sterrenchef is geweest, neemt hij je mee door SANDWICHLAND. Voor ieder wat wils, vis, vlees, groenten en mixen.

Ook leert hij je hoe je zelf brood kunt maken, waar voor mij de uitdaging in zat. Met het grandioze flatbread wat hijzelf in zijn bakkerij / lunchroom in het Zweedse Orminge serveert.

Moeilijkheidsgraad

Ik keek er een beetje tegenop maar ben toch aan het brood bakken begonnen. Zelf ben ik geen echt goede bakster en heb ik niet zoveel geduld. Geduld is iets wat je hier wel nodig hebt bij het maken van het erg lekkere crispy luchtige flatbread. Want er gaan nogal wat kneed en rijsprocessen aan vooraf.

Na in totaal 34 uur kneden, rijzen, wachten, kneden, rijzen, broodjes vormen, weer rijzen mocht er uiteindelijk gebakken worden. En toen had ik dan de heerlijke en te gewilde flatbreads af.

In dit huis met lekkerbekken, waren ze zo weg. Nog voordat ik de opgemaakte foto kon maken van de Tokio Sandwich. De heren aten ze zo, zonder iets, zo smaakvol zijn de broodjes.
Gelukkig is de bakker niet ver hier vandaan en heb ik gewone broodjes gehaald om alsnog het Tokio broodje te maken, met zelfgerookte zalm, wasabimayo, sla, avocado, gari (sushigember) komkommer.

Voor wie is dit boek geschikt?

Het boek zelf is voor mij, een ervaren foodie en hobbyist op het gebied van koken niet zo spannend.

De combinaties vind ik wel aantrekkelijk, echter aan de andere kant voor mij te vanzelfsprekend, niet zo verrassend. De auteur Daniel Lindeberg weet zeker wat heerlijk is en ik begrijp zijn bijzonder belegde broodjes goed.

Het bakken van de broodjes, tortilla’s, bialy’s, roggezuurdesemflatbreads, en met name de Amerikaanse Briocheburgerbuns (snel recept) daarentegen, daar ligt de uitdaging in mijn geval en is dan ook vernieuwend.
Ik zal die recepten nog een keer maken.

Het Sandwichboek heb ik, om het niet alleen met mijn “ervaren” Foodie-ogen te bekijken, ook nog doorgenomen met onze Opperlekkerbek  zoon Martijn (20 jarige student en dol op koken), mijn zus (die vaak broodjes eet in een lunchroom en ervaringsdeskundige is op dat gebied) en een goede vriendin (die in het weekend wel iets lekkers op tafel wil zetten). Zij waren allen erg enthousiast.

Conclusie

Ik ben tot de conclusie gekomen dat dit boek een prima en goed boek is voor de broodjesliefhebber, die wel eens iets anders wilt eten.
Overheerlijk, delicieus, lekker en niet in de lunchroom, maar gewoon thuis. Het leest makkelijk weg en neemt je mee naar allerlei landen, terwijl je ook de Zweedse inbreng duidelijk proeft.

Zoals gezegd; ga je ALL the WAY, plan dan voldoende tijd in voor het bakken van de broodjes.

De gebruikte ingrediënten voor het beleggen zijn in principe makkelijk te verkrijgen.
Zeker als je regelmatig bij de Toko of bijvoorbeeld Midden-Oosterse Supermarkt komt. Groenten, kaas en vis koop ik op de markt en vlees bij de lokale slager.

Tegenwoordig kun je veel kopen bij de supermarkt  (Ricotta, blikje Artisjokharten) en vleeswaren zoals Italiaanse Mortadella voor het broodje Bologna. Het broodje in het boek, dat mij deed terugverlangen naar Italie en met name de stad van Mortadella en Ragu; Bologna!

Plus en minpunten

Het boek Sandwiches van Daniel Lindeberg krijgt van mij 3 sterren

De pluspunten zijn:

  • Het een toegankelijk boek is voor iedereen en je inspireert tot de betere en mooiere lunches, mits je zelf je brood bij de bakker haalt
  • Overheerlijk en het leest makkelijk weg.
  • Het neemt je mee naar allerlei landen, terwijl je ook de Zweedse inbreng duidelijk proeft.

De minpunten zijn:

  • Bakken van de broodjes vergt veel tijd en geduld
  • Als je vaker uitgebreid kookt en bekend met verschillende keukens, dan zal het beleg van de broodjes niet altijd heel verrassend zijn.

Het boek Sandwiches kopen?

SANDWICHES “Bijzondere belegde broodjes voor elk moment van de dag”
Daniel Lindeberg
UITGEVERIJ: GoodCook
ISBN9789461433145
PRIJS 22,50

Deze recensie is geschreven door Gast Foodblogger Clourinda

Bestel hem hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *